Pletfjerning behøver ikke at være svært

Hvis du nogensinde har været naiv nok til at stikke en kuglepen i lommen for sikker opbevaring, har du sikkert lært, at der ikke er noget sikkert ved, at blæk eksploderer over dit tøj. Giv ikke op på disse jeans endnu – de er måske ikke uudnyttede. Det er dog ikke alle blæktyper, der er ens, så behandlingen varierer derefter.

Hvis du får kuglepenblæk på et stykke tøj, så læg et køkkenrulle under pletten. Påfør derefter noget almindeligt sprit på det berørte område. Større pletter skal muligvis trække i op til 15 minutter. Dup/svamp på pletten med en ren klud, indtil du bemærker, at der ikke længere overføres blæk. Skyl, påfør en forbehandling (hvis du har en) og vask som sædvanligt i varmt vand.

Blæk fra en tusch er ofte lidt sejere, men stadig fuldt ud muligt at fjerne. Eksperter anbefaler, at pletten skylles grundigt i koldt vand. Læg derefter tøjet i blød i varmt vand behandlet med noget flydende vaskemiddel. Tilsæt også lidt ammoniak, hvis du har det. Sørg for at det hele er blandet, tilføj emnet og gnid pletten forsigtigt. Lad det trække i 30 til 60 minutter, eller endda natten over, hvis pletten virkelig ikke vil væk. Når det ser ud til at være væk, skal du gnide lidt mere vaskemiddel ind og derefter vaske.

Rødvinspletter

Det glas rødvin ser langt bedre ud i din hånd end på dit tøj! Heldigvis kræver det lidt albuefedt og nogle almindelige husholdningsartikler for at overvinde den uheldige plet.

Hvis rødvinsplettet er frisk, opsuges spildet ved straks at drysse det med bagepulver. Dup forsigtigt pletten med en ren, fugtig klud for at absorbere vin. Skrub eller gnid ikke! Dernæst, så hurtigt som muligt, stræk det plettede stof over en stor skål eller kedel, fastgør stoffet (et stort gummibånd er ideelt) og påfør et lag salt på pletten og lad det stivne i cirka fem minutter. Hæld derefter forsigtigt kogende vand over stoffet. Eksperter anbefaler, at du gør dette fra omkring otte tommer højere end pletten, så vandet har kraft nok til at skylle det ordentligt ud. Til sidst puttes den i vaskemaskinen på den højest mulige vandvarme. Sådan kan du nemt fjerne en rødvinsplet.

Pletter af te

Hvis du har stoffer med tepletter, så fortvivl ikke. Så længe du ikke brændte dig selv, da du spildte kruset, er der intet at bekymre sig om. Først – så hurtigt som muligt, skyl pletten med koldt vand. Glem ikke at løbe vandet fra bagsiden af ​​pletten, i stedet for over toppen af ​​det! Dette hjælper den med at komme ud i den side, den kom ind, i stedet for at skubbe den hele vejen gennem materialet. Tag derefter ethvert gammelt flydende vaskemiddel og gnid det ind i pletten. Lad stå i minimum fem minutter. Tørrede pletter skal lægges i blød i koldt vand (med rengøringsmiddel) i ca. 30 minutter. Skyl derefter pletten.

Endnu et trick er at behandle våde tepletter med en generøs mængde bagepulver. Ideelt set vil pudderet trække farven ud af tøjet! Derefter vaskes som normalt.

Se? Ingen grund til at græde over spildt te.

Ofte stillede spørgsmål om fjernelse af pletter på tøjet

Herunder følger en række spørgsmål om at fjerne pletter, som vi ofte møder. Find hurtigt svaret på dit spørgsmål i nedenstående.

Kan du fjerne en plet efter tørring?

Ja, det er muligt at fjerne en plet, efter at tøjet er tørt, men det er bedre at angribe pletten umiddelbart efter det er sket og undgå at lægge tøjet i tørretumbleren, indtil du er sikker på, at pletten er fjernet til din tilfredshed.

Kan gamle pletter fjernes fra tøj?

Det afhænger af pletten og tøjet. The Spruce anbefaler at mætte gamle pletter i eddike og derefter gnide pletten med en pasta lavet af en blanding af bagepulver og eddike.

Kan bagepulver fjerne gamle pletter?

Ja, bagepulver kan fjerne pletter fra mange slags stof. Arm & Hammer foreslår at lave en forbehandlingspasta lavet af 6 spiseskefulde bagepulver og ⅓ kop varmt vand. Sørg for at teste det på tøjet først, påfør derefter pastaen på tøjet, lad det tørre og læg det i vask.

Hvad forårsager brune pletter på tøj efter vask?

Benzoylperoxid og rust kan begge forårsage brune pletter på tøjet, men du kan også have et problem i selve vaskemaskinen forårsaget af rust, korrosion eller opbygning.

Vil eddike tage farve på tøjet?

Tværtimod kan mange farvede beklædningsgenstande, der er blevet sløve, lysne op ved at lægge det i blød i 1 gallon varmt vand og 1 kop eddike. Følg dette med en skylning med klart vand.