Sådan vælger du den rigtige topmadras

En topmadras kan gøre underværker for din søvn. Ofte er en god boxmadras til den hårde side og man har derfor brug for et ekstra lag oven på, der kan forme sig efter din krop. Det kan en boxmadras ikke, der typisk er en ”one size fits all”-løsning.

Topmadrassen derimod kan fås i et væld af materialer, tykkelser og hårdheder, så du kan finde den, der passer bedst til dig, din sovestilling og søvnmønster.

Hvis dit budget ikke kan rumme en ny madras, kan du overveje en topmadras som et alternativ. Denne tilgang vil ikke være så effektiv eller langvarig, men det kan være et nyttigt skridt, hvis udskiftning af din nuværende madras ikke er en mulighed.

En topmadras sidder oven på din nuværende seng og går under det monterede lagen. Det kan ændre følelsen af din madras og er mest nyttigt, hvis dit hovedfokus er på at justere fasthedsniveauet. Nogle topmadrasser kan muligvis også tilføje konturering, bevægelsesisolering eller hoppe i forhold til din gamle seng.

De fleste topmadrasser er fire til otte cm tykke og lavet med kun et materiale. Eksempler på materialer, der anvendes i topmadrasser, omfatter hukommelsesskum, polyfoam, latex, dun, bomuld, polyester og uld. Hvert af disse materialer giver visse fordele og ulemper.

For at vælge en topmadras er det nyttigt at reflektere over mange af de samme elementer, der spiller en rolle i valget af en ny madras:

  • Din sovestilling
  • Din kropsform
  • Din foretrukne fasthed
  • Den type materiale, der passer bedst til dine behov
  • Dit budget

Når du gennemgår disse faktorer i forbindelse med topmadrasser, skal du sørge for at tænke på din eksisterende madras, fordi den vil arbejde sammen med topmadrassen for at påvirke den overordnede følelse af din seng. For eksempel, hvis du har en hoppende inderfjeder, skal du være opmærksom på, at den stadig overfører bevægelse, selv med en hukommelsesskumstopper.

I sidste ende, hvis du vælger at købe en topper, er det vigtigt at være realistisk. En topmadras holder ikke så længe som en helt ny madras, og den kan ikke genoplive en seng, der allerede er slidt. At lægge en topper på en seng, der er slidt og hængende, vil bare betyde, at topmadrassen  hurtigt begynder at hænge også