Flere og flere virksomheder tager et samfundsmæssigt ansvar 

Virksomheder skal tjene penge. Det er nol den mest gængse opfattelse hos folk her i vesten. De fleste vil nok også måle en virksomheds succes på om der er røde eller sorte tal på bundlinjen. For liberalisterne har dette syn i årtier været det mest gængse. Men der er begyndt at ske nye ting. Nye måder at tænke virksomhed og forretning på, er begyndt at brede sig, som ringe i vandet. Og det er ikke bare en lille flok langhårede flippere, der rider med på denne nye bølge. 

Mange nye virksomheder tænker socialt ansvar ind i deres værdisæt. Man går altså ikke udelukkende efter at tjene penge, men også efter at tjene samfundet. På denne måde kan en virksomhed få en helt anden samfundsrelevans end tidligere. Og sjovt nok er der masser af eksempler på at dette faktisk har ført til en forøgelse af omsætningen i disse virksomheder. Det sociale ansvar har altså ikke bar en gunstig virkning på samfundet, men også på virksomheden. 

Og hvorfor så det? 

Jo, det forholder sig sådan i verden i dag, at kunderne faktisk også tænker samfund og holdninger ind i det, de køber. Mange mennesker køber for eksempel altid økologisk mad, eller varer fra virksomheder, som har en samfundsmæssig ansvarlig produktion. Der ligger simpelthen, i kundegrundlaget, et krav om at virksomhederne tager medansvar for de udfordringer det omgivende samfund står overfor. 

Hvis en virksomhed udviser samfundssind, så registreres det hos kunderne som noget positivt, og man bliver mere tilbøjelig til at købe virksomhedens produkter, fremfor at købe hos en virksomhed, som er bedøvende ligeglad med alt andet end pengene. Det kan altså ende ud i at den først virksomhed, som ikke bare tænker på penge, faktisk kommer til at tjene flere penge, end den virksomhed, som udelukkende tænker i omsætning. Det kan virke ironisk, men ikke desto mindre er det det, der sker mange steder. 

Mange måder at tjene penge på 

Der er stor forskel på virksomhederne i Danmark. Både hvad de producerer og sælger, og hvor store spillere, de er på markedet. Og så er der naturligvis også forskel på hvordan de ser sig selv i forhold til det omgivende samfund. 

Virksomheder kan bestå af en enkelt person, der udbyder en vare til salg, eller af en hel koncern, som masseproducerer et produkt. Hvis man er ude efter købesex, så find sex i Danmark ved hjælpe af en webbaseret escortguide. Her er et eksempel på et samarbejde imellem en enkelt person, der udbyder en bestemt vare, og så et netværk, der tilbyder mulighed for annoncering. Det er forretning på et forholdsvis lille plan, mens store virksomheder som Maersk opererer globalt og har mange tusinde ansatte.